Plaatsingsronde Nationale Jeugdmeerkampen in Geleen

Zondag 6 oktober jl. mochten vier Setanen deelnemen aan de plaatsingsronde van de Nationale Jeugdmeerkampen. In Geleen streden zij in zes- of achtkampen om de ‘tickets’ voor de landelijke kwartfinale in december in Almere.

Rick Bussemakers speelde bij de jongens welpen. In een zeskamp liet hij zien dat ze steeds meer rekening met hem moeten gaan houden. De nummer 1 Anson was nog een maatje te groot, maar door overwinningen op Borre en Flint (van beide spelers had hij nog niet eerder gewonnen) werd hij heel knap 2e! Echt een heel mooie prestatie en ruimschoots voldoende voor een plaats in de kwartfinale.

Milan van den Beuken en Louis Leijsten hadden zich ook allebei via de voorronde geplaatst. Ze speelden in een achtkamp en het ging er spannend aan toe. Nadat ze de eerste partij tegen elkaar moesten (Milan won deze), kreeg Milan gelijk de nummer één en twee (op papier) tegen. In de wedstrijd tegen Ties vergooide Milan vier matchpoints (10-6 in de vierde game). Tegen Pieter verloor hij drie games met twee punten verschil, waarbij hij in de eerste en tweede game gamepoints had. In het vervolg verloor hij nog een onnodig potje, maar verder alleen winstpartijen. De beslissende wedstrijd tegen Lars, waar hij in de voorronde nog van verloor, leek ook nu in een nederlaag te eindigen. Maar Milan wist de partij na een 2-0 achterstand in games te kantelen en uiteindelijk toch nog te winnen. Daarmee werd hij uiteindelijk derde. Een goed resultaat en ook nog eens genoeg voor een plaats in de kwartfinale. De eerste drie plaatsen zich hiervoor. (Pieter en Ties werden eerste en tweede.) Louis deed het na de nederlaag in de eerste wedstrijd tegen Milan ook goed. Hij won drie partijen en verloor er in totaal vier. Die ene partij (tegen Lars) verloor hij met klein verschil en zorgde er voor dat hij vijfde werd achter Lars die vierde werd. Beide jongens zijn niet rechtstreeks geplaatst, maar zij maken nog kans om gebruik te maken van één van de reserveplaatsen die later toegewezen worden.

Kyra van Enckevort speelde bij de meisjes kadetten. In een achtkamp wist zij als één van de favorieten probleemloos een plaats bij de beste vijf te behalen. Onderweg verloor zij één wedstrijd (was niet nodig geweest), maar door ruime overwinningen in de laatste twee rondes op haar grootste concurrenten werd ze toch eerste.

Dit betekent dat drie van de vier deelnemers zich rechtstreeks geplaatst hebben voor de kwartfinale. Voor Louis is het nog even afwachten, maar het zou best kunnen. In de kwartfinale zullen er dan vier of vijf Setanen deelnemen. Kenji van Enckevort voegt zich dan bij de anderen. Hij is rechtstreeks geplaatst voor de landelijke ronde (op basis van een A-licentie).