Baby-Ping kent overdonderende start
Sevenum – Afgelopen woensdag stonden 16 kinderen van bijna 3 jaar tot 7 jaar in de speelzaal van Seta om mee te doen aan Baby-Ping. Deze nieuwe spelvormenreeks is speciaal ontwikkeld voor de jongste kinderen. Bedoeling is om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met tafeltennis. Waar gerekend werd op ongeveer 8 kinderen, had trainer Ying-Fu Li deze eerste keer dus de handen vol aan 16 kinderen. “Een overdonderende start, kun je wel stellen”, aldus de enthousiaste trainer.
Baby-Ping?
Tafeltennis is een technische, moeilijke sport. “Het duurt even voor je een aardig balletje kan slaan en wat complexere oefeningen kan uitvoeren. Aan de andere kant denken veel mensen, dat het een simpele campingsport is en dus niet interessant. Met Baby-Ping proberen we dat beeld te veranderen,” aldus Ying-Fu Li. Het doel van Baby-Ping is om kinderen tussen de 3 en de 6 jaar kennis te laten maken met tafeltennis. “Dat gaat veelal via oefenvormen, waarbij balgevoel en oog-handcoördinatie belangrijk zijn. Denk aan het overgooien van verschillende soorten balletjes, het mikken van balletjes in mandjes of het overrollen van balletjes op de tafeltennistafel. Maar we gaan ook aan de slag met bat en bal: balletje hooghouden, met het bat de bal in bakjes mikken. En daarnaast zijn er spelvormen zonder bat en bal, maar die vooral bepaalde fysieke aspecten van tafeltennis oefenen.”
Overdonderende start
Afgelopen woensdag werd Baby-Ping voor het eerst gegeven en zoals gezeg: liefst 16 kinderen maakten hun opwachting. “Eigenlijk is dat een te grote groep, rond de tien zou ideaal zijn. Gelukkig hebben we deze eerste keer uitgezet bij leden van Seta en hun jonge kinderen. Ik heb dus hulp genoeg gehad,” vertelt Ying-Fu. “In twee groepjes zijn de kinderen aan de slag gegaan. En het viel me niet tegen. Allereerst denk ik, dat de kinderen er veel plezier aan beleefden. De spelvormen spraken aan en waren over het algemeen goed te doen.”
Een groepje ging aan de slag met ‘bijna echt’ tafeltennis. Dat wil zeggen: ze speelden aan de tafel maar daar was dan ook alles mee gezegd. Spellen waren onder meer het over en weer schuiven van een reuzen-tafeltennisballetje en het opvangen daarvan in een mandje. Een ander spel bestond eruit, dat vijf balletjes een voor een naar een mandje aan de andere kant van de tafel moesten worden gebracht. Uiteraard zo snel mogelijk. “Daarna ging een van de vaders nog een balletje aangeven, net als bij een echte tafeltennistrainng.”
De andere groep bestond uit de allerjongsten. “Hier kon je ook wel zien, dat sommige kinderen nét iets te jong waren. Desondanks hebben ze zich prima vermaakt. Eerst hebben we wat balvaardigheidsoefeningen laten doen zoals het stilhouden van een balletje op het bat. Ook het zo vaak mogelijk laten stuiteren van het balletje op het bat werd geoefend. Daarna werd geoefend met het over en weer rollen over de grond van een tennisbal.”
Nu uitbouwen naar structureel aanbod
Na een klein uur was het voorbij. “Ik begreep van Jana Timina, bondstrainer bij de NTTB en degene die Baby-Ping in Nederland introduceerde, dat drie kwartier lang genoeg was. Met een zo grote groep leek een uur dan ook voldoende. Hoewel, menig kind vroeg wanneer ze weer verder gingen met de spelletjes. Enthousiast waren ze in elk geval wel.” Na een evaluatie van deze eerste sessie zal bekeken worden, hoe Seta nu verdergaat met Baby-Ping. “Het mooiste is als je dadelijk elke week een groepje kinderen van 3 tot 6 jaar op een woensdagmiddag bezig kunt houden. Maar goed, het staat nog in de kinderschoenen. Maar uiteindelijk moet het daar wel naartoe. Met als uiteindelijke doel, dat tafeltennis een reële optie is als kinderen na het zwemmen een ‘echte’ sport gaan kiezen.”